baunti-kolac-kokos-kolac |
Посен колач со јаболки
Еден од најстарите рецепти од тетратката на мајка ми, омилен
дома. Претпоставувам дека поголемиот дел од оние кои
постите си постите со зејтин,па верувам ќе ви се најде
рецептов.
1. Во поголем сад изрендајте ги јаболките, додадете го
шеќерот, ванилата, содата и циметот и убаво промешајте.
Оставете 1 час да стои. Јас користев кисели јаболки,
Ајдарет и не ги излупив. Инаку количината на шеќер ви ја
пишувам како што е запишано, ако сакате може да си
намалите.
2. По 1 час додадете го зејтинот, брашното и оревит
и убаво со лажица измешајте да се изедначи смесата.
Намрсете и набрашнете плех со бр. 40 и претурете ја целата
смеса. Ставете да се пече во загреана рерна на 220С.
Кога ќе се дигне тестото и ќе фати кора (околу 10мин.)
намалете на 180С, покријте со фолија и печете
уште 1 час. Јас печев вкупно 1 час и 20 мин,
но ќе си проверите со чепкалка.Оставете убаво да
се излади, па послужете наросено со шеќер во прав.
*Сите мерки се со иста чаша, 150мл. Ќе видите и од сликите,
плехот е скоро полно и
колачот има висина. По желба може да си прилагодите.
Бaунти колач – кокос колач
Састојци:
125 гр маргарина
100 г шећера
3 јаја
2 кашике какаоа
200 гр брашна
3 кашике млека
1 пуна кашичица прашка за пециво
Сируп:
2 кашике шећера
100 мл млека
Кокос крем:
300 мл млека
3 кашике гриза
100 гр маргарина
100 гр шећера
100 гр кокоса
Глазура:
200 гр млечна чоколада
6 до 8 кашика слатке павлаке
Бела глазура:
50 гр беле чоколаде
3 кашике слатке павлаке
Измиксирајте маргарин и шећер у пенасту смесу. Додавајте једно по једно јаје уз миксирање, па додајте млеко.Помешајте брашно, какао и прашак за пециво па додајте смеси.Пеците 20 – 25 минута на 180 степени.
Карамелизујте шећер па га залијте млеком и оставите док све не отопи на лаганој ватри.
Млеко, путер, шећер и гриз ставите на ватру и мешајте непрекидно док се не згусне. Додати кокос и добро измешати све. Оставити неколико минута да одстоји па прелити преко топлог бисквита који сте оставили у калупу у којем се пекао. Крем је густ али га можете ножем развући. Оставите колач 30 минута да одстоји у фрижидеру.Чоколаду помешану са слатком павлаком ставите на пару да се отопи.Када се отопи и сједини извадите колач из фрижидера па га прелијте чоколадом.Када се глазура стврдне сеците правоугаоне комаде.
Тек када исечете комаде онда иде шарање белом чоколадом.Послажите комаде на решетку, отопите белу чоколаду ( 50гр ) са 3 кашике слатке павлаке па ишарајте сваки колач посебно.
Извор: domacirecepti.net
125 гр маргарина
100 г шећера
3 јаја
2 кашике какаоа
200 гр брашна
3 кашике млека
1 пуна кашичица прашка за пециво
Сируп:
2 кашике шећера
100 мл млека
Кокос крем:
300 мл млека
3 кашике гриза
100 гр маргарина
100 гр шећера
100 гр кокоса
Глазура:
200 гр млечна чоколада
6 до 8 кашика слатке павлаке
Бела глазура:
50 гр беле чоколаде
3 кашике слатке павлаке
Прочитајте још:Припрема:
Торта за заљубљене
Ћуфтице у јогурт-сосу
Измиксирајте маргарин и шећер у пенасту смесу. Додавајте једно по једно јаје уз миксирање, па додајте млеко.Помешајте брашно, какао и прашак за пециво па додајте смеси.Пеците 20 – 25 минута на 180 степени.
Карамелизујте шећер па га залијте млеком и оставите док све не отопи на лаганој ватри.
Млеко, путер, шећер и гриз ставите на ватру и мешајте непрекидно док се не згусне. Додати кокос и добро измешати све. Оставити неколико минута да одстоји па прелити преко топлог бисквита који сте оставили у калупу у којем се пекао. Крем је густ али га можете ножем развући. Оставите колач 30 минута да одстоји у фрижидеру.Чоколаду помешану са слатком павлаком ставите на пару да се отопи.Када се отопи и сједини извадите колач из фрижидера па га прелијте чоколадом.Када се глазура стврдне сеците правоугаоне комаде.
Тек када исечете комаде онда иде шарање белом чоколадом.Послажите комаде на решетку, отопите белу чоколаду ( 50гр ) са 3 кашике слатке павлаке па ишарајте сваки колач посебно.
Извор: domacirecepti.net
Најукуснији ситни колачи: Чоколадне рафаело куглице
Састојци:
5 дл млека
3 пудинга од ваниле
200 г прах-шећера
200 г кокоса
100 г млевених лешника
100 г целих печених лешника
50 г чоколаде
200 г маргарина
кокос за ваљање.
кокос за ваљање.
Припрема:
У
1 дл млека умутите прах за пудинг, а остатак ставите да проври, па
скувајте пудинг. Док је још топао, додајте прах-шећер, кокос, млевене
лешнике и рендану чоколаду и све сједините. Када се охлади, додајте
умућен маргарин и правите куглице. У сваку ставите по лешник, па их
уваљајте у кокос.
Извор: Лиса
Извор: Лиса