Domaći Recepti
1
2
…
6
Next →
KROMPIRUŠA
POTREBNO JE:
1 kg krompira, 100 g luka, malo bibera, 2 kašičice mešavine suvog začina, 10 tankih kora za savijače, 50 ml ulja, 300 ml vode, so.
PRIPREMA:
Krompir isecite na kockice, a zatim mu dodajte sitno seckani luk, biber, začin i dobro promešajte. Premažite jednu koru uljem, na to stavite drugu koru, pa rasporedite deo pripremljenog fila i po njemu nakapajte malo ulja. Kore savite u savijaču. Isto učinite sa preostalim korama i nadevom. Savijače stavite na uljem namazani pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta. Vodu posolite, zagrejte do ključanja i prelijte po pečenim savijačama. Savijače ostavite da odstoje oko deset minuta i poslužite sa kiselim mlekom.
PITA OD VIŠANJA
POTREBNO JE:
420 g oštrog brašna, 100 g šećera, 150 g margarina, 2 žumanca, 1 jaje, 4 kašike kisele pavlake, 1 prašak za pecivo, 1 kg višanja, 50 g mlevenih oraha, prezle.
PRIPREMA:
U prosejano brašno dodajte prašak za pecivo. Razmrvite margarin sa brašnom i dodajte šećer, žumanca, jaje i pavlaku. Zamesite glatko testo i zamotajte u prozirnu foliju, pa ostavite pola sata u frižideru. Nakon toga podelite testo na dva dela. Razvaljajte prvi deo na papiru za pečenje, pa zajedno sa papirom stavite u pleh. Na testo pospite malo prezle i preko njih stavite oceđene višnje, pa preko njih šećer i orahe. Stavite drugi deo testa. Na nekoliko mesta izbodite viljuškom i premažite sa malo pavlake. Stavite pitu da se peče na 180 stepeni dok ne porumeni.
PITA SA MESOM BEZ KORA
POTREBNO JE:
300 g mlevenog mesa, 1 glavica crnog luka, 6 jaja, 1 šoljica ulja, 450 g mekog brašna, 1 prašak za pecivo, 1 jogurt, 1 kašika mešavine suvog začina, biber, 200 g pavlake.
PRIPREMA:
Luk iseckajte i propržite, pa dodajte meso, biber i začin i sve zajedno propržite. U drugoj posudi umutite četiri jaja sa uljem i jogurtom, pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Meso dodajte u testo i dobro izmešajte, pa razlijte u prethodno podmazan pleh. Umutite dva jaja sa pavlakom i prelijte preko testa. Pecite u rerni na 200 stepeni dok ne porumeni i testo se ne odvoji od ivice pleha.
SLANA LENJA PITA POTREBNO JE:
250 g margarina, 3 jaja, 1 kašičica soli, 500 g brašna, 1 prašak za pecivo, 1 žumance, 300 g spanaća, 300 g sira, 200 g pavlake, 1 belance, so.
PRIPREMA:
Od margarina, jaja, soli, brašna i praška za pecivo zamesite srednje tvrdo testo i podeliti u dve jufke. Spanać dobro operite, iseckajte ga na rezance, posolite i dobro izmešajte. Dodajte sir i pavlaku, pa opet dobro promešajte i na kraju dodajte belance, a žumance ostavite za premazivanje. Namažite pleh, pospite brašnom i obložite ga razvijenom jufkom. Stavite preko jufke nadev, pa opet razvijenu jufku. Gore premažite žumancetom umućenim sa malo soli, pa viljuškom izbockajte pitu i pecite na 200 stepeni.
SAMSA PITA POTREBNO JE:
500 g gotovih kora za pitu, 400 g brašna, 7 g suvog kvasca, 250 g margarina, 500 ml vode, 2 dl kisele pavlake, 2 dl jogurta, 4-5 čena belog luka, so.
PRIPREMA:
Svaku koru premažite sa 2-3 kašike pripremljene smese od brašna, vode, kvasca i margarina. Kore uvijte u rolat i zavijte u rolnicu, pa ih poređajte u pouljeni pleh i pecite na 220 stepeni oko 30 minuta. Dok se samsa peče, pripremite premaz za pitu. Pavlaku, jogurt, izgnječeni beli luk i so pomešajte i kada pita porumeni, prelijte je premazom, pa je ponovo vratite u rernu da se dopeče još desetak minuta.
POSNA PITA OD SOJE, KROMPIRA I PEČURAKA POTREBNO JE:
1/2 kg kora za pitu, 2 glavice crnog luka, 2 veća krompira, 80 g sojinih ljuspica, 500 g šampinjona, 100 ml ulja, 250 ml piva, susam, rendani biljni kačkavalj.
PRIPREMA:
Sojine ljuspice potopite u toplu vodu. Luk iseckajte i propržite na ulju. Dodajte na krupnije narendan krompir, a zatim i oceđene sojine ljuspice. Kratko propržite, pa dodajte sitno iseckane šampinjone i dinstajte dok im sok ne uvri. U podmazan pleh ređajte kore i na svaku rasporedite fil, osim na poslednju. Isecite pitu na kockice željene veličine, prelijte mešavinom ulja i piva i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Na sredini pečenja izvadite pitu i pospite je susamom i rendanim kačkavaljem, pa vratite da se dopeče.
SAVIJAČA SA JABUKAMA POTREBNO JE:
1/2 kg kora za pite, 3 jaja, 1 vanilin šećer, 20 kašike šećera, 20 kašike mleka, 20 kašike ulja, 20 kašika brašna, 1 prašak za pecivo, 4-5 jabuka, 1 kesica cimeta.
PRIPREMA:
Odvojte po dve kore. Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje i mleko i sve sjedinite. Dodajte brašno sa praškom za pecivo smesi od jaja i dobro promešajte. Jabuke oljuštite, izrendajte i pomešajte sa cimetom. Stavite prvu koru i premažite je smesom od jaja i brašna. Preko nje stavite drugu koru, pa i nju premažite smesom od jaja i brašna, a onda rasporedite jabuke na jednoj strani i uvijte filovane kore u rolat. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal. Rolate premažite uljem i pecite na 200 stepeni, dok ne porumene. Pečenu pitu pospite šećerom u prahu i secite kada se ohladi.
BUREK SA SIROM POTREBNO JE:
1/2 kg debljih kora, 300 g sira, 250 ml vode, 125 ml ulja
PRIPREMA:
U dublji sud pomešajte vodu i ulje i posolite po potrebi. Okruglu tepsiju podmažite uljem i stavite dve kore čiji krajevi treba da prelaze ivice tepsije, pa ih poprskajte mešavinom ulja i vode. Ostatak kora podelite na grupice od po tri kore. Uzmite tri kore i staviti ih u tepsiju jednu preko druge gužvajući ih, pa treću poprskajte i pospite izmrvljenim sirom. Ponovite ovo i sa ostalim korama osim poslednje tri. Prvu od te tri stavite nagužvanu u tepsiju i poprskajte. Stavite i pretposlednju koru, poprskajte je i stavite ostatak sira, a poslednju koru poprskajte mešavinom vode i ulja. One krajeve koji vise sa strane sada prebacite preko poslednje kore zatvarajući burek i poprskajte. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok fino ne porumeni.
KVRGUŠA POTREBNO JE:
1 kg pilećeg mesa (batak, karabatak, pileća prsa), 1 kašika mešavine suvog začina za piletinu, 7 kašika ulja, 6 jaja, 150 g oštrog brašna, 1/2 kašičice soli, 500 ml mleka.
PRIPREMA:
Pileće meso odvojite od kostiju, narežite ga na manje komade i pospite začinom za piletinu. Pripremljeno meso propržite na tri kašike ulja sa svih strana. Razmućena jaja pomešajte sa brašnom, solju, mlekom i smesu ostavite da odstoji 10-15 minuta. U vatrostalnu posudu stavite preostalo ulje i zagrejte ga, pa na toplo ulje izlijte trećinu pripremljene smese od jaja i brašna. Odozgo rasporedite meso i po njemu izlijte ostatak pripremljene smese. Pecite u rerni zagrejanoj na 210 stepeni 20-30 minuta. Pečenu kvrgušu malo ohladite, isecite i poslužite uz salatu, a po želji je možete preliti mileramom ili kajmakom.
Vrhunske balkanske pite
Pite su sinonim za detinjstvo, spremale su ih naše bake, majke, tetke.
Krompiruše, pite sa lukom, povrćem, ali i slatke savijače od jabuka,
izdašne su i osvežavajuće. Nećete se pokajati ako probate neki od novih
recepata jer će vas iznenaditi ukusom i jednostavnošću izrade. Prijatno!
KROMPIRUŠA
POTREBNO JE:
1 kg krompira, 100 g luka, malo bibera, 2 kašičice mešavine suvog začina, 10 tankih kora za savijače, 50 ml ulja, 300 ml vode, so.
PRIPREMA:
Krompir isecite na kockice, a zatim mu dodajte sitno seckani luk, biber, začin i dobro promešajte. Premažite jednu koru uljem, na to stavite drugu koru, pa rasporedite deo pripremljenog fila i po njemu nakapajte malo ulja. Kore savite u savijaču. Isto učinite sa preostalim korama i nadevom. Savijače stavite na uljem namazani pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta. Vodu posolite, zagrejte do ključanja i prelijte po pečenim savijačama. Savijače ostavite da odstoje oko deset minuta i poslužite sa kiselim mlekom.
PITA OD VIŠANJA
POTREBNO JE:
420 g oštrog brašna, 100 g šećera, 150 g margarina, 2 žumanca, 1 jaje, 4 kašike kisele pavlake, 1 prašak za pecivo, 1 kg višanja, 50 g mlevenih oraha, prezle.
PRIPREMA:
U prosejano brašno dodajte prašak za pecivo. Razmrvite margarin sa brašnom i dodajte šećer, žumanca, jaje i pavlaku. Zamesite glatko testo i zamotajte u prozirnu foliju, pa ostavite pola sata u frižideru. Nakon toga podelite testo na dva dela. Razvaljajte prvi deo na papiru za pečenje, pa zajedno sa papirom stavite u pleh. Na testo pospite malo prezle i preko njih stavite oceđene višnje, pa preko njih šećer i orahe. Stavite drugi deo testa. Na nekoliko mesta izbodite viljuškom i premažite sa malo pavlake. Stavite pitu da se peče na 180 stepeni dok ne porumeni.
PITA SA MESOM BEZ KORA
POTREBNO JE:
300 g mlevenog mesa, 1 glavica crnog luka, 6 jaja, 1 šoljica ulja, 450 g mekog brašna, 1 prašak za pecivo, 1 jogurt, 1 kašika mešavine suvog začina, biber, 200 g pavlake.
PRIPREMA:
Luk iseckajte i propržite, pa dodajte meso, biber i začin i sve zajedno propržite. U drugoj posudi umutite četiri jaja sa uljem i jogurtom, pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Meso dodajte u testo i dobro izmešajte, pa razlijte u prethodno podmazan pleh. Umutite dva jaja sa pavlakom i prelijte preko testa. Pecite u rerni na 200 stepeni dok ne porumeni i testo se ne odvoji od ivice pleha.
SLANA LENJA PITA POTREBNO JE:
250 g margarina, 3 jaja, 1 kašičica soli, 500 g brašna, 1 prašak za pecivo, 1 žumance, 300 g spanaća, 300 g sira, 200 g pavlake, 1 belance, so.
PRIPREMA:
Od margarina, jaja, soli, brašna i praška za pecivo zamesite srednje tvrdo testo i podeliti u dve jufke. Spanać dobro operite, iseckajte ga na rezance, posolite i dobro izmešajte. Dodajte sir i pavlaku, pa opet dobro promešajte i na kraju dodajte belance, a žumance ostavite za premazivanje. Namažite pleh, pospite brašnom i obložite ga razvijenom jufkom. Stavite preko jufke nadev, pa opet razvijenu jufku. Gore premažite žumancetom umućenim sa malo soli, pa viljuškom izbockajte pitu i pecite na 200 stepeni.
SAMSA PITA POTREBNO JE:
500 g gotovih kora za pitu, 400 g brašna, 7 g suvog kvasca, 250 g margarina, 500 ml vode, 2 dl kisele pavlake, 2 dl jogurta, 4-5 čena belog luka, so.
PRIPREMA:
Svaku koru premažite sa 2-3 kašike pripremljene smese od brašna, vode, kvasca i margarina. Kore uvijte u rolat i zavijte u rolnicu, pa ih poređajte u pouljeni pleh i pecite na 220 stepeni oko 30 minuta. Dok se samsa peče, pripremite premaz za pitu. Pavlaku, jogurt, izgnječeni beli luk i so pomešajte i kada pita porumeni, prelijte je premazom, pa je ponovo vratite u rernu da se dopeče još desetak minuta.
POSNA PITA OD SOJE, KROMPIRA I PEČURAKA POTREBNO JE:
1/2 kg kora za pitu, 2 glavice crnog luka, 2 veća krompira, 80 g sojinih ljuspica, 500 g šampinjona, 100 ml ulja, 250 ml piva, susam, rendani biljni kačkavalj.
PRIPREMA:
Sojine ljuspice potopite u toplu vodu. Luk iseckajte i propržite na ulju. Dodajte na krupnije narendan krompir, a zatim i oceđene sojine ljuspice. Kratko propržite, pa dodajte sitno iseckane šampinjone i dinstajte dok im sok ne uvri. U podmazan pleh ređajte kore i na svaku rasporedite fil, osim na poslednju. Isecite pitu na kockice željene veličine, prelijte mešavinom ulja i piva i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Na sredini pečenja izvadite pitu i pospite je susamom i rendanim kačkavaljem, pa vratite da se dopeče.
SAVIJAČA SA JABUKAMA POTREBNO JE:
1/2 kg kora za pite, 3 jaja, 1 vanilin šećer, 20 kašike šećera, 20 kašike mleka, 20 kašike ulja, 20 kašika brašna, 1 prašak za pecivo, 4-5 jabuka, 1 kesica cimeta.
PRIPREMA:
Odvojte po dve kore. Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje i mleko i sve sjedinite. Dodajte brašno sa praškom za pecivo smesi od jaja i dobro promešajte. Jabuke oljuštite, izrendajte i pomešajte sa cimetom. Stavite prvu koru i premažite je smesom od jaja i brašna. Preko nje stavite drugu koru, pa i nju premažite smesom od jaja i brašna, a onda rasporedite jabuke na jednoj strani i uvijte filovane kore u rolat. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal. Rolate premažite uljem i pecite na 200 stepeni, dok ne porumene. Pečenu pitu pospite šećerom u prahu i secite kada se ohladi.
BUREK SA SIROM POTREBNO JE:
1/2 kg debljih kora, 300 g sira, 250 ml vode, 125 ml ulja
PRIPREMA:
U dublji sud pomešajte vodu i ulje i posolite po potrebi. Okruglu tepsiju podmažite uljem i stavite dve kore čiji krajevi treba da prelaze ivice tepsije, pa ih poprskajte mešavinom ulja i vode. Ostatak kora podelite na grupice od po tri kore. Uzmite tri kore i staviti ih u tepsiju jednu preko druge gužvajući ih, pa treću poprskajte i pospite izmrvljenim sirom. Ponovite ovo i sa ostalim korama osim poslednje tri. Prvu od te tri stavite nagužvanu u tepsiju i poprskajte. Stavite i pretposlednju koru, poprskajte je i stavite ostatak sira, a poslednju koru poprskajte mešavinom vode i ulja. One krajeve koji vise sa strane sada prebacite preko poslednje kore zatvarajući burek i poprskajte. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok fino ne porumeni.
KVRGUŠA POTREBNO JE:
1 kg pilećeg mesa (batak, karabatak, pileća prsa), 1 kašika mešavine suvog začina za piletinu, 7 kašika ulja, 6 jaja, 150 g oštrog brašna, 1/2 kašičice soli, 500 ml mleka.
PRIPREMA:
Pileće meso odvojite od kostiju, narežite ga na manje komade i pospite začinom za piletinu. Pripremljeno meso propržite na tri kašike ulja sa svih strana. Razmućena jaja pomešajte sa brašnom, solju, mlekom i smesu ostavite da odstoji 10-15 minuta. U vatrostalnu posudu stavite preostalo ulje i zagrejte ga, pa na toplo ulje izlijte trećinu pripremljene smese od jaja i brašna. Odozgo rasporedite meso i po njemu izlijte ostatak pripremljene smese. Pecite u rerni zagrejanoj na 210 stepeni 20-30 minuta. Pečenu kvrgušu malo ohladite, isecite i poslužite uz salatu, a po želji je možete preliti mileramom ili kajmakom.