igra

igra

Samsa pita


Samsa pita

pita sa kiselim mlekom
U posudu za mešenje ubacite oko pola kilograma brašna, prašak za pecivo i malo soli. Sve to zamesite sa toplom vodom da ne bude lepljivo. Kad se lepo umesi podelite testo na 4 jufkice. Jufke razvući u koru veličine tanjira.
pita sa kiselim mlekompita sa kiselim mlekompita sa kiselim mlekom
Prvu koru premazati mašću (ja nisam imala pa sam stavila istopljeni puter). Pa preko nje staviti drugu koru. I tako redom ređati do poslednje kore koju ne treba mazati. Svaki put kad stavite sledeću koru malo pritisnite prstima krajeve. Kad sve poređate ostavite testo da se malo odmori. Zatim počnit da razvlačite koru prvo oklagijom.
pita sa kiselim mlekompita sa kiselim mlekompita sa kiselim mlekom
A zatim i rukama (dok sam dozvala mm da me uslika kora se već toliko istanjila da sam uspela da je probušim.
Stavite je na sto. I zgužvajte, ne treba da se uvija već bukvalno da se zgužva.

pita sa kiselim mlekompita sa kiselim mlekompita sa kiselim mlekom
Ubacite u pleh. I ubacite u toplu rernu. Dok se pita peče u jednoj povećoj činiji razmutite 2 čaše kiselog mleka (može da se doda i pavlaka i jogurt po želji) i u njega dodati 2 čena sitno seckanog belog luka (ja sam stavila beli luk u prahu). Kad je pita pečena, na vruću pitu sipati ovu smesu.
pita sa kiselim mlekompita sa kiselim mlekom
Kad se iseče to izgleda ovako nekako (zaključila sam da mi je trebao veći pleh jer je pita suviše bila nabijena, ali ne manje ukusna.
Pita sa kiselim mlekom 


Sastojci

Priprema

  1. 1 samsa 
    od brašna,vode i soli zamesiti testo i podeliti na 10 loptica,svaku lopticu dobro umesiti ,rasklagijati malo i svaku premazati sa malo ulja,spojiti po dve tako da dobijete 5 kora,ostaviti ih jedno sat vremena da se odmore,uzeti prvu koru i razvući na stolnjaku poprskati uljem i smotati  je pomoću stolnjaka u rolnicu umotati je u krug i staviti u okrugli pleh(kao na slici),isto uraditi i sa ostalim korama i obmotavavati ih u krug ,pre pečenja malo premazati sa uljem i staviti da se peče,kada je napola pečeno preliti sa kiselim mlekom u kome je naseckan beli luk ,posuti malo vegetom i vratiti na pečenje.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sastojci





Priprema



  1. 1.
    Svaku koru premažite sa 2-3 kašike pripremljene smese od brašna, vode, kvasca, margarina i malo soli.
  2. 2.
    Koru uvijte u rolat i zavijte u rilnicu ili presavite na tri dela, pa ih poređajte u pouljani pleh  i pecite na 220 stepeni oko 30 minuta.
  3. 3.
    Dok se samsa peče , pripremite premaz za pitu. Pavlaku, jogurt, mleko, izgnječeni beli luk i so pomešajte i kada pita porumeni, prelijte je premazom, pa je ponovo vratite u rernu da se dopeče još desetak minuta
  4. 4.
    Pečenu pitu prekriti krpom desetak minuta, a posle zna se, ali nemojte preterivati!
    -----------------------------------------------------------------------


    Samsa – vranjanski recept

    Samsa je pita koja se tradicionalno sprema u Vranjanskom kraju. Pravi se od rukom razvijanih kora, ne filuje se, već se ispečena preliva kiselim mlekom u koje je dodat beli luk. Dakle “prazna” prelivena pita, jednostavna, a izvanrednog ukusa. samsa Sastojci:
  5. 1 kg mekog brašna
  6. 500 ml mlake vode
  7. malo soli
  8. 400 ml ulja ili otopljene svinjske masti
  9. 1 l kiselog mleka
  10. 5 čenova belog luka
Priprema:
Od brašna, soli i mlake vode zamesiti glatko testo. Potom ga podeliti na deset loptica, pa svaku lopticu razvaljati u krug. Premazati rastopljenom mašću ili uljem, pa spajati dve po dve. Tih pet jufki ostaviti oko sat vremena da odstoje.

Potom ih jednu po jednu razvijati na stolnjaku posutim brašnom, preliti mašću ili uljem, pa uvijati u rolnu. Ređati u pleh, iseći na komade i premazati masnoćom.
Peći na 200 stepeni oko pola sata. Za to vreme sitno istucati beli luk i sipati u kiselo mleko, posoliti po ukusu, pa preliti preko pečene pite. Vratiti u pećnicu na još nekoliko minuta, da pita upije preliv, a zatim služiti dok je topla.
Bakina testa
Bakine slane pite – starinski recepti
Idite nazad na Bakin kuvar


  1. Samsa





    Samsa je pita koja se pravi od oklagijom ili rukom razvlačenog testa, ne filuje se. To je prazna pita ali sočna, upijeno testo od kiselog mleka i pasiranog belog luka, topi se u ustima.
    Potrebno je:

    Za testo:

    600 gr  brašna
    3 dcl mlake vode
    2 kašike ulja
    1 kačičica soli

    Za premazivanje:

    75 ml ulja
    75 gr masti

    Za prelivanje:

    1 litar kiselog mleka
    5 lena belog luka

    Priprema:


    U posudu staviti ulje i mast i na tihoj vatri grejati da se mast otopi i sjedini sa uljem.
     U posudu staviti brašno, so, ulje, dodati 3 dcl mlake vode, zamesiti testo, dobro izraditi i podeliti na 9 delova.
    Svaki deo testa razvaljati u krug  prečnika 15 cm. Spajati 3 kuga premazana sa smesom od ulja i masti, treći krug ne premazivati. Tako imamo 3 dela testa po 3 spojena kruga.
    Prekriti testo sa providnom folijom i ostaviti da stane 20 minuta.
    Odstajalo testo od 3 kruga valjati oklagijom,( radnu površinu posipati brašnom ) što tanje. Razvučenu koru premazati mešavinom ulja i masti i urolati. Seći parčad dužine  7-8 cm redjati u tepsiju prethodno premazanu ulje.
    Tako uraditi i sa preostala 2 testa.
    Peći na 180 stepeni dok ne požuti oko 30 minuta.
    Za to vreme napraviti preliv. U 1 litar kiselog mleka staviti pasiranih 5 čena belog luka, izmešati.
    Kad se pita ispeče preliti sa kiselim mlekom, vratiti pitu u isključenu rernu i ostaviti da stoji   5-10 minuta da testo upije kiselo mleko.






















All Pages



weather

meteoblue

Popular Posts